Kraft kommunikations logotype
Inkluderande bild med människor av olika kön, etnicitet och åldrar

Datum

Med normkritisk kommunikation inkluderar du alla

Det vi kommunicerar ut säger mycket mer än bara budskapet i sig. Det handlar om hur det sägs. Vad som visas och vad som inte visas. Med normkritisk kommunikation inkluderar du alla. Då gör du inte bara världen lite vackrare, utan breddar även din målgrupp eftersom fler kan identifiera sig i er marknadsföring. Här delar vi med oss av några konkreta exempel och tips för dig som vill kommunicera mer inkluderande. 

Har du också sett exemplen på ogenomtänkt kommunikation? Män som använder teknik medan kvinnor beundrande tittar på. Modehusen som iscensätter kampanjer som nästan liknar övergrepp där flera män trycker ner en avklädd kvinna. Eller varför inte organisationer som skyltar med att alla är välkomna, med en bild på enbart vita medelålders män eller heteronormativa par. Detta är fallgropar som är lätta att undvika om du tänker normkritiskt.
(Vissa använder såklart den här typen av kommunikation medvetet för att skapa rubriker, men målgruppen som faller för det minskar hastigt, så undvik den vägen om du är smart – använd normkritisk kommunikation).

Låt alla ta plats på bild – inkludera olika kön, ålder och etnicitet

Normkritisk kommunikation kan till exempel innebära att ha en bildbank där kvinnor och män tar lika stor plats (att räkna antal kvinnor och män i ert flöde är en bra start!). Eller att visa att en är välkommen att ta del av era tjänster och produkter oavsett etnicitet och eventuella funktionsnedsättningar. För det handlar inte bara om hur ni säger det, utan också vad ni visar. Om jag som kund inte känner igen mig i ert material är risken stor att jag väljer bort er som alternativ. Det kan vara så enkelt som att svårläst text på hemsidan kan göra att de med nedsatt syn går till er konkurrent istället.

Visa den som inte syns – få fler att känna sig inkluderade i både text och bild

Vi leker lite med tanken att hela er målgrupp består av medelålders vita kvinnor. En bild på er målgrupp visar således upp, just precis, medelålders vita kvinnor. Genom att använda en inkluderande bild i er kommunikation med män och kvinnor i varierande åldrar och med olika etnicitet visar du att fler är välkomna hos er, och breddar på sikt målgruppen. Bilden i sig är i stunden inte en verklig bild av er målgrupp, men om ni inte ändrar er kommunikation, hur ska målgruppen då någonsin förändras? Samma sak gäller med formulering i text – har du valt ett språk och ordval som är inkluderande?

3 tips för normkritisk kommunikation:

1. Försök!
Om du inte testar blir du inte bättre på det. Ingen är perfekt men alla kan bli bättre. Kom även ihåg att ta till dig av feedback.

2. Gör det inte ”bara för att” vid speciella tillfällen.
Att bara byta till regnbågslogga en gång om året när det är Pride-festival blir snabbt genomskådat. Det som gör skillnad är att jobba kontinuerligt och att faktiskt stå för det ni visar.

3. Fråga dig själv ”Vad har jag glömt?”.
Har vi med hela vår målgrupp i tänket? Finns det någon mer som vi missar nu?

Och du, om du tycker att den här texten använder krångliga ord eller att du inte riktigt förstår grejen med varför det här är viktigt? Bra! Då har du massor av kul att lära dig om normkritisk kommunikation. Spana in Region Värmlands Schyst kommunikation, eller hör av dig till oss, så hjälper vi dig med.

Vill du komma i kontakt med oss?

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Hör gärna av dig!

Hand som skriver i anteckningsbok bredvid kanelbulle.