Vad är sant och inte av all information du hittar i ditt nyhetsflöde? Det kan vara klurigt att lista ut, men källkritik hjälper dig att värdera bättre och undvika att bidra till spridning av desinformation.
Om vi ska tro på vad olika lärosäten och forskningsrapporter säger så har svenskar högt förtroende för myndigheter. Och visst känns det skönt att kunna ha tilltro, men det kan också invagga oss i falsk trygghet. För all information kommer inte ifrån tillförlitliga källor. Internet svämmar över av desinformation, som kan ställa till det ordentligt för samhället och för människor.
Att Googla in sig i ett hörn
Varje gång vi söker efter något på Internet så läser algoritmerna in vad vi letar efter och gillar. För att ge oss en ännu bättre upplevelse matchas detta mot vad andra gillar som söker på liknande saker. Därför dyker det upp fler roliga djur i ditt flöde när du kollat mycket på kattvideos. Nackdelen med att datorerna lär sig våra beteendemönster och filtrerar åt oss är att du och ditt umgänge får enbart mer av samma sak. Det blir helt enkelt bara en sida av myntet, vilket är ok när det gäller dina intressen och vanor, men kan bli väldigt farligt när det kommer till exempelvis politik. Med källkritik kan du enklare se igenom filterbubblan. Spana in tipsen nedan.
Checklista för källkritik
- Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
- Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.
- Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
- Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
- Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
- Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet Verkar informationen vara ”för bra för att vara sann” så är den oftast det.
- Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt.
Läs mer om källkritik på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Har du koll på din egen kriskommunikation? Läs mer om detta i vårat tidigare blogginlägg om kriskommunikation.