Kraft kommunikations logotype
Hand som håller mobiltelefon i kameraläge

Datum

Fyra tips för att ta bättre bilder med telefonen

Våra dundermoderna och smarta telefoner är just väldigt smarta – de duger fint som kamera för dig som jobbar med sociala medier. Och du kan få till riktigt bra bilder om du checkar av några saker. Här bjuder vi på fyra snabba tips för att ta bättre bilder med telefonen.

Få bättre skärpa i bilderna genom att sätta fokuset på rätt ställe

Ett bra tips att börja med är att peka på skärmen på det som du vill ha i fokus. Ofta kommer skärpan att sätta sig på det du klickat på, och dessutom fixa till så att ljuset blir rätt också. Detta är bra om du ofta får suddiga bilder.

Rensa, rensa, rensa – det är trist med stökiga bilder

Trädstammar i huvudet, stökiga utrymmen och högar med skräp i bakgrunden gör sig sällan på bild. Ofta är det värt den extra tiden att städa undan eller vinkla bort stöket från bilden i fråga. Om du fotograferar till ett referenscase är det extra viktigt att det är rent och fint. Ibland räcker det med att ta ett litet steg åt sidan för att ta bättre bilder.

Fixa bra ljus och du får bättre bilder

När du letar bra ljus är fönster ett bra tips. Men det är svårt att ta bra bilder med telefonen när det är stora kontraster. Därför rekommenderar vi inte att du ställer den du ska fotografera med ryggen mot fönstret. Byt plats och stå själv i fönstret istället, så blir det bättre. Om personen du ska porträttera står i skuggan i närheten av en ljus plats (exempelvis nära ett fönster) får du ett jämnt mjukt ljus i bilden som är smickrande för de flesta.

Stäng av blixten

För att få så mycket kontroll som möjligt tipsar vi om att stänga av blixten på kameran. Blixten använder vi bara när det är väldigt mörkt i lokalen och det inte går att flytta sig någon annanstans.

 

Vill du lära dig mer?

Vi håller fotoutbildningar för dig som vill grotta ner dig mer i detaljer och få fler tips och övningsuppgifter. Här gärna av dig om du är intresserad! I ett tidigare blogginlägg tipsar vi även om hur du skapar film för sociala medier.

Vill du komma i kontakt med oss?

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Hör gärna av dig!

Hand som skriver i anteckningsbok bredvid kanelbulle.