Kraft kommunikations logotype
Mikrofoner

Datum

Fem tips för bättre ljud

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Ljud är däremot något som det inte pratas om lika mycket. Komprimering, frekvenser och krångliga filformat; det är en del att tänka på när det gäller ljud. Här kommer 5 enkla tips på hur du kan tänka kring ljud för att förbättra din kommunikation oavsett om det är i film, poddar eller andra ljudinspelningar. 

1. Hitta rätt volym för bästa ljudupplevelsen

Tänk på att ha en ”normal” volymnivå på ljudet så att mottagaren inte måste höja massor och inte heller får en chock när din produktion skriker till i öronen.

2. Isolera det ljud som är viktigt

Med rätt utrustning går det utmärkt att intervjua någon på en livlig byggarbetsplats eller i en galleria. Spelar du bara in med telefonen kan det dock vara nödvändigt att försöka hitta en lugnare och tystare plats och vara uppmärksam på vilka andra ljud som finns.

3. Håll koll på eko så får du bättre ljud

Om du spelar in en berättarröst är det ännu viktigare med omgivningen. Ett för kalt rum ger ett konstigt ”badrumseko”. Tyg är ofta en bra kompis att ha nära sig vid dessa inspelningar. Oavsett om det är en gardin, en soffkudde eller att du helt enkelt drar täcket över huvudet!

4. Matcha ljudet med resten av produktionen

En film fylld av lugna och svepande vyer med ett hoppigt eller knastrigt ljud kan förstöra upplevelsen helt. Om både musik och ljudeffekter matchas genomtänkt med bildmaterialet höjer du produktionsvärdet enormt.

5. Välj rätt röster

Vi kopplar ihop dialekter, språk och rytmer till olika upplevelser. Att göra utrop på flygplatser, läsa upp nyheter och tala in ljudböcker har alla sina specifika detaljer. Genom att anpassa rösten till produktionen kommer du nå ut bättre med ditt budskap.

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, men med rätt kunskap och utrustning kommer du långt! Saknar du rätt utrustning, eller har du helt enkelt inte tid att spela in ditt eget innehåll till digitala kanaler? Vi finns här och vi brinner för detta. Hör gärna av dig till oss. 🙂 Här i bloggen delar vi även med oss av enkla tips för att ta bra bilder med mobiltelefonen och fem snabba tips för film i sociala medier.

Vill du komma i kontakt med oss?

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Hör gärna av dig!

Hand som skriver i anteckningsbok bredvid kanelbulle.